Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) ile Gayrimenkul Değerleme
- Göktuğ Beşer
- 21 Nis 2015
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Tem 2021
Bulanık Mantık, 1961 yılında Lütfi Askerzade’nin yayınladığı bir makalenin sonucu oluşmuş bir mantık yapısıdır. İnsan düşüncesini taklit etmesi için çalışılan bilgisayarlarda, klasik mantığın yetmediği alanların ortaya çıkarılmasıyla bulanık mantık kavramı gerekli olmuştur. Bulanık mantığın temeli bulanık küme ve alt kümelere dayanır.

Matematiksel olarak ifade edildiğinde varlık küme ile olan üyelik ilişkisi bakımından kümenin elemanı olduğunda “1”, kümenin elemanı olmadığı zaman “0” değerini alır. Bulanık mantık klasik küme gösteriminin genişletilmesidir. Bulanık varlık kümesinde her bir varlığın üyelik derecesi vardır. Varlıkların üyelik derecesi, (0, 1) aralığında herhangi bir değer olabilir ve üyelik fonksiyonu M(x) ile gösterilir.
Mantık doğru öncüllerden doğru sonuçlar çıkartma biçimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bulanık mantık ile günlük konuşma dilinde geçen sözel belirsizlikleri modelleme ve hesap yapılırken işin içine katma imkanı bulunabilir. İnsanlar sözel verilerle konuşarak anlaşır. Bulanık sistemlerin asıl değerlendireceği alan bu tür bilgilerin bulunması halinde çözümlemelere gitmek için nasıl düşünüleceğidir. Bulanık mantıkla herhangi bir problemin yaklaşık olarak modellenmesi ve matematiksel olarak karmaşık olmayacak çözümlerle denetim altına alınmasına çalışılmaktadır.
Bu yöntemin kullanılmasında yeterli veri ve bilgisayar teknolojisi yardımıyla belirlenen programlar sayesinde analiz yapılması gerekir. Bu analiz sonucunda çıkan sonuçların hata oranları tespit edilerek belirlenen aralıkta olup olmadığı belirlenir. Eğer sapma hesaplanan aralıktan fazla ise hatanın oranı minimum orana getirilmesi için analiz yöntemine başvurulur.
Comments