top of page

Sosyal Medya ile Kişisel Markanızı Yaratın

Güncelleme tarihi: 30 Tem 2021

Sosyal medyayı amaçlarınız için doğru ve etkili kullanarak kişisel markanızı yaratabilirsiniz. Sosyal ağlardaki içeriklerinizle sektörünüzde itibar kazanmak hiç de zor değil. Ulaşmak istediğiniz insanlarla bağ kurarak network oluşturabilirsiniz.

Sosyal Medya Stratejinizi Oluşturun

Sosyal medyayı bir proje gibi düşünün ve kendinize hedefler koyun. Bu hedeflerin kaynağı kişisel amaçlarınız olmalı. Sonuçta amacı olmayan tekneye hiçbir rüzgar yardım edemez!

  1. Bu yıl neyi başarmak istiyorsunuz?

  2. Nasıl tanınmak istiyorsunuz?

  3. Size para kazandıracak hedefleriniz neler?

  4. Sosyal medyada bu amaçlarınızla ilgili neler başarmak istiyorsunuz?

Hedef kitlenize kulak verin. Onları ne kadar iyi tanırsanız, onlara ulaşmanız da o kadar kolay olur. Rakip gördüğünüz ya da size ilham veren profilleri analiz edin. Sektörünüzde ya da mesleğinizde sosyal medyayı etkili kullanan profilleri belirleyeceğiniz sıklıkta incelemeye alın. Sosyal medya hedeflerinize ulaşmak için yöntem ve taktikler üzerinde düşünün. Pek çok içerik formatı var. Bazıları videoya, bazıları yazılı içeriklere, bazıları animasyonlu grafiklere ağırlık vererek ilerliyor. Sizin markanız ve hedef kitleniz için hangisi/ hangileri uygun?

Sosyal medya hedeflerinizi belirleyin

  1. Markanız için farkındalık yaratmak

  2. Etkileşiminizi artırmak

  3. Web sitenize trafik çekmek Büyüyen bir fan kitlesi inşa etmek

  4. Potansiyel müşterilerinizi incelemek ve onları harekete geçirmek

  5. Sektörünüzde öne çıkmak

  6. İlişkilerinizi hızlıca yönetmek

Bu örneklerdeki amaçlardan kendiniz için önemli olanları seçin ve bu doğrultuda içerik ve yöntemlerinizi belirlemek üzere plan yapın. Hedeflerinizi sayısal verilerle ölçülebilir hale getirin: “Bir ay içinde takipçi sayımı / satışlarımı %5 artırmak istiyorum.” gibi…

Hedef kitlenizi tanıyın

Hedef kitlenizi tanımadan sosyal medyada onlarla bağ kuracak bir iletişimi sağlamanız mümkün değil. Stratejinizi belirledikten sonra hedef kitlenizi aşağıdaki çalışmalarla analiz edebilirsiniz. Hedef kitlenizi nasıl tanıyacaksınız?

Markanızla ilgilenecek insanların profilini çıkarın.

  1. Sosyo ekonomik durumları, yaşadıkları yer, meslekleri, neleri sevdikleri, neye ihtiyaç duydukları konusunda bir çalışma yapın.

  2. Örneğin Instagram’da bu profile uyan insanların yorum ve paylaşımlarını, kimleri takip ettiklerini inceleyin.

  3. Hedeflediğiniz bu insanlara marka olarak vaadinizi netleştirin.

  4. Hangi ihtiyaçlarına yanıt verebilirsiniz?

  5. Onların sizi takip etmeleri için ne neden sunacaksınız?

Sektörünüz ya da mesleğiniz ile ilgili gelişmeleri takip etmek adına rekabet analizinin sağladığı avantajlardan yararlanmalısınız. Pozisyonunuzu geliştirmek ve rakiplerinizin boşluklarını değerlendirmek adına rekabet analizi eşsiz bir enstrümandır.

Sosyal medyadaki rakiplerinizi tanıyın

Kendinize rakip gördüğünüz 5 profil belirleyin. Belirli bir sıklıkta inceleme yapın.

  1. Neler paylaşıyorlar?

  2. Ne sıklıkta paylaşıyorlar?

  3. Hangi içerik formatlarını kullanıyorlar?

  4. Hangi sosyal mecraları aktif kullanıyorlar?

  5. Profillerindeki bilgileri nasıl doldurmuşlar?

  6. Ulaşmak istediğiniz insanlara onlardan farklı ne sunabilirsiniz?

Mesajlarınız için Hikayenizi oluşturun

Kişisel hikayeniz markanızın temelidir. Paylaştığınız her içerik markanızın bir parçasıdır. Görsel ya da yazılı olarak sizin ulaşmak istediğiniz insanlara mesajınızdır. Sizi siz yapan unsurları yansıtmayan içerikleri popüler olmak ya da beğeni almak için paylaşmayın.

  1. İstikrar her şeyden daha önemli. Kendinize bir paylaşım takvimi hazırlayın ve bu takvimi takip ederek düzenli içerik oluşturun ki insanların sizinle bağı kopmasın.

  2. İnsanlara direkt satış ya da pazarlama amaçlı, reklam kokan içerikler yerine, onların faydalanabileceği, eğlenebileceği, ilginç bulabileceği içerikler tasarlayın. İnsanlara sizi takip etmeleri için nedenler sunan içerikler üzerine düşünün.

  3. Paylaşımlarınızda 4+1 kuralını uygulayın: Yani 4 tane faydalı, bilgilendirici, eğlendirici içerik sonrasında 1 tanıtım içerik şeklinde sıralama yapın ve bu oranı sürdürün.

  4. Paylaşımlarınızın açıklama kısmını kesinlikle boş bırakmayın. Markanızın sahne arkası süreçlerinden fotoğraf ve videolar yayınlayın. Çalışma, üretme, hazırlık, hatta müşteri yorumlarını kullanabilirsiniz.

Her markanın bir hikayesi vardır. Bu hikayeyi görsel ve yazılı olarak ne kadar iyi aktarırsanız, insanlarla o kadar bağ kurarsınız. İnsanlar satın alma kararlarını duygusal olarak verir,bunları da rasyonel gerekçelere dayandırır. O halde ulaşmak istediğiniz kitleye onları anladığınızı, beklentilerini bildiğinizi gösteren, ilgileri doğrultusunda içerikler sunmalısınız.

Marka stiliniz olsun

Marka olarak bir iletişim dilinizin ve stilinizin olması da hem marka imajınız hem de içerikleriniz açısından önem taşır. Hedeflediğiniz insanlarla iletişim kurmak için markanızı yansıtan ve onlara uygun bir iletişim dili belirleyin. Resmi, arkadaşça, esprili, kurumsa gibi bir still belirleyin. Tüm paylaşımlarınızda  ve yanıtlarınızda bu dili kullanın.

Takipçi Kazanma Yöntemleri

Takipçi kazanmak istiyorsanız bunun için çalışmanız gerekiyor. Sosyal medyanız tek taraflı içerikler paylaşan bir hesap gibi olmamalı. Sosyal medyada aileniz ve arkadaşlarınızla nasıl yakın bir iletişimdeyseniz, takipçileriniz ile de aynı iletişimi kurmalısınız.

  1. Kendinize etkileşim için günlük hedefler koyabilirsiniz: Her gün, ana akışınızdaki 20 gönderiyi beğenmek ve en az üçüne yorum yapmak gibi.. Bu şekilde algoritmalara “Ben buradayım, aktifim ve güncelim” mesajını göndermiş olacaksınız.

  2. Sosyal medya algoritmasında sizi ön plana çıkartacak başka bir yöntem ise size yapılan yorumlara, gelen sorulara en kısa sürede yanıt vermek. Moda fenomenleri bile artık gelen yüzlerce yoruma en azından emoji ile bile olsa cevap veriyor. Bu şekilde yanıtlamazlarsa, algoritma gözünde aktiflik oranları düşecek ve her yeni gönderileri artık biraz daha az insana gösteriliyor olacak. Siz de bu duruma düşmemek için yanıtlarken aktif ve hızlı olun.

  3. Hesaplarınızı organik olarak büyütmenin bir yolu da, düzenli olarak size rakip olabileceğini düşündüğünüz hesapların takipçilerini takibe almak. Kendi uzmanlık ve ilgi alanınızın dışına çıkmamaya çalışın, zira algoritmalar öneri sistemleri için sizi belli alanlarda kategorize edecektir.

Organik olarak büyüyen bir sosyal marka olmak için en önemli kural istikrarlı bir şekilde varlık göstermek. Kendinize bir sosyal medya takvimi hazırlayın ve paylaşımlarınızı planlayarak düzen kazanın.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page